Samenhang depressie en ontstekingen

☆ DEPRESSIE ☆

Reguliere psychologie leert ons dat depressie veroorzaakt wordt door te weinig serotonine in de hersenen. Ook ik heb dit geleerd tijdens mijn studie. Maar nu ik mij meer verdiept heb in de wetenschap achter de link tussen depressie en ontstekingen, zie ik depressie niet langer meer als een ziekte, maar als een symptoom.

Het bewijs laat zien dat voortdurende, stille ontstekingen in het lichaam de bloed-breinbarrière van de hersenen kunnen bereiken. Een ‘ontstoken’ brein veroorzaakt depressie, “brain fog” en een verminderde concentratie. Voeding kan de hersenen ondersteunen, en jou helpen de symptomen te verminderen.

Jammer genoeg is het haast onmogelijk om een psycholoog te vinden die ook je voedingspatroon meeneemt tijdens het behandelplan. Voeding is ontzettend belangrijk in het verminderen van ontstekingen. Ikzelf begin dat nu ook in te zien en probeer zoveel mogelijk mijn eetpatroon aan te passen om beter voor mijzelf te zorgen.

Dit zijn een aantal dingen waar je mee zou kunnen beginnen:

1️⃣ Vermijd ontstekingsbevorderende oliën: koolzaadolie, plantaardige olie en sojaolie hebben een overmaat aan omega 6 wat ontstekingen kan bevorderen. Gebruik liever kokosolie, ghee, roomboter of avocado olie.

2️⃣ Vermijd zoveel mogelijk bewerkt voedsel: alles wat je niet kan uitspreken wordt niet herkent door het lichaam. Eet zoveel mogelijk onbewerkte en pure producten.

3️⃣ Vermijd geraffineerde suikers: verschillende studies die de link leggen tussen suiker en ontstekingen, laten zien hoe gevaarlijk suiker voor het lichaam is. Het zit echt in heel veel voedingsmiddelen, zelfs sommige kipfilet. Lees de etiketten!

📚 Mocht je meer willen weten over de samenhang tussen depressie en ontstekingen dan kan ik het boek “Het ontstoken brein” – Edward Bullmore zeker aanraden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.