Bewust vs onbewust

☆ BEWUST VS ONBEWUST ☆

95% van de dag doen we onbewust. We denken er niet meer over na. En voor sommige handelingen is dat ook nodig. Zoals ademen, of de algehele werking van je lichaam. Als we daar elke seconde van de dag over na zouden moeten denken, zou dat ontzettend vermoeiend en verwarrend zijn.

Door dit te doen, bespaart je hersenen energie.
In rust stand, vragen je hersenen al ongeveer 20% van je dagelijkse energiebehoefte. Het is dus maar goed dat sommige handelingen op de automatische piloot gaan. Er zou anders vrij weinig overblijven voor de rest van je lichaam.
Een hele dag bewust nadenken en echt aanwezig zijn, zorgt er dan ook voor dat je vermoeid thuis komt. Denk maar eens aan een belangrijke vergadering of misschien herinner je je nog wel je examens van school.

Tijdens deze energiebesparing, gaan je hersenen uit van het meest voorspelbare scenario. Ook wanneer dat een scenario is waar jij je niet prettig bij voelt.
Je hersenen “voorspellen” een scenario aan de hand van patronen die zich gedurende je hele leven (maar in het bijzonder jouw eerste 7 levensjaren) herhaaldelijk hebben voorgedaan. Denk maar eens aan de rit van werk naar huis, waar je vast wel eens hebt meegemaakt dat je halverwege ineens “wakker” schrok en je eigenlijk niet eens goed kan herinneren hoe je daar gekomen bent?

In die onbewuste momenten ben je in staat om mee te doen in het leven, maar het voelt altijd een beetje alsof je er geen grip op of controle over hebt. En dat klopt ook.

Je bent niet aanwezig in dat moment en zult dus constant reageren op het verleden. Je wordt overweldigd door gebeurtenissen.

Bewust zijn is letterlijk aandacht hebben voor je eigen realiteit. Dit is de thuisbasis van keuzes, logica en zelfvertrouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.